četrtek, 22. avgust 2013

Fržol in krompir

Stročji fižol s krompirjem v smetanovi omaki je na jedilniku našega vsakoletnega dopustovanja na dalmatinskem otoku. Obe sestavini sta tu odlični, saj jih zelenjavarice pridelujejo v zaledju Zadra, kjer zelenjava vidi dovolj sonca, pa tudi primerno namočena je.
Jed prihaja z Gorenjske. Tam jo pripravljajo z ocvirki, naša kuharica pa je danes ocvirke zamenjala z dvema žličkama masla. Lahko bi rekli francoska različica. Tale fržol s krompirjem je res super kombinacija, vedno jo pospravimo do zadnjega koščka. Poskusite!


Za 4 osebe
1 kg stročjega fižola
8 krompirjev
ocvirki
2 dl sladke smetane
2 dl kisle smetane

Fižolu odrežemo konce, krompir pa olupimo in ga razrežemo na večje kose. Fižol in krompir skuhamo posebej (v osoljeni vreli vodi). Odcedimo in skupaj denemo v večjo skledo. V kozici najprej popražimo ocvirke, nanje vlijemo sladko smetano, na kratko pokuhamo in odstavimo. Vmešamo še kislo smetano in vse skupaj prelijemo preko fižola in krompirja. Na rahlo premešamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar