Stročji fižol s krompirjem v smetanovi omaki je na
jedilniku našega vsakoletnega dopustovanja na dalmatinskem otoku. Obe sestavini
sta tu odlični, saj jih zelenjavarice pridelujejo v zaledju Zadra, kjer
zelenjava vidi dovolj sonca, pa tudi primerno namočena je.
Jed prihaja z Gorenjske. Tam jo pripravljajo z
ocvirki, naša kuharica pa je danes ocvirke zamenjala z dvema žličkama masla.
Lahko bi rekli francoska različica. Tale fržol s krompirjem je res super kombinacija, vedno jo
pospravimo do zadnjega koščka. Poskusite!
Za 4 osebe
1 kg stročjega fižola
8 krompirjev
ocvirki
2 dl sladke smetane
2 dl kisle smetane
Fižolu odrežemo konce, krompir pa olupimo in ga
razrežemo na večje kose. Fižol in krompir skuhamo posebej (v osoljeni vreli
vodi). Odcedimo in skupaj denemo v večjo skledo. V kozici najprej popražimo
ocvirke, nanje vlijemo sladko smetano, na kratko pokuhamo in odstavimo. Vmešamo še kislo smetano in vse skupaj prelijemo preko fižola in krompirja. Na rahlo premešamo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar