Pravzaprav bi jo lahko poimenovali »Nežna rižota z bučkami in mediteranskimi
zelišči«. Ker je nežnih in ne agresivnih okusov. Sprva sem želela pripraviti
takšno z bučkami in paradižnikom, potem pa sem v mislih združila nežen okus
bučk in kiselkast paradižnikov in sem se raje odločila za različico brez. Okusne
paradižnike pa sem raje dodala zeleni solati. Tako je bilo moč ločeno okušati
prefinjen nežen okus rižote in močan okus na soncu zraslih paradižnikov. Vse
ravno prav lahko za vroče dni blizu štiridesetih.
Za 4 osebe
2 skodelici riža
4 skodelice vode
oljčno olje
1 čebula
3 stroki česna
bučke
bučke
majaron, timijan, bazilika, peteršilj
sol, poper
16 lističev rožmarina
20 g masla
nariban parmezan
V veliko ponev na hladno olje denemo nasekljano
čebulo in jo steklasto prepražimo. Čebulo umaknemo na stran in prepražimo še
bučke, narezane na četrtine kolobarčkov in na debelejše lističe narezan česen.
Po določenem času vse premešamo in še malo popražimo. Potem zelenjavo umaknemo
na stran in steklasto prepražimo še riž. Premešamo vse skupaj, začinimo (vse
razen rožmarina) in posolimo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo, dokler se riž ne
skuha do želene trdote (mehkobe). Dodamo še nasekljane lističe rožmarina po
katere smo poslali moža tik pred zaključevanjem rižote, verjetno zato, ker smo
se šele takrat spomnili, kako čudovito bi rožmarin v pravi meri zaokrožil okus),
maslo in nariban parmezan. Premešamo in postrežemo. Takšna rižota je nežnega in
prefinjenega okusa in se dobro poda z zeleno solato in okusnimi paradižniki,
dozorelimi v naravnih pogojih.
Ni komentarjev:
Objavite komentar