Težko mi je zapisati pravo razmerje sestavin za
testo za palačinke. Vedno ga pripravim nekoliko drugače, tudi moka ni vedno
enaka, kaj šele mastnost mleka. Bolj mastno mleko je, boljše so palačinke.
Maščobo lahko nadoknadimo tudi z dodajanjem sladke smetane v testo. V nekaterih
francosko navdahnjenih receptih pa v testo dodajajo stopljeno maslo. Kar se
tiče moke izročilo pravi, da je treba dati približno pol gladke in pol ostre.
Danes sem imela na voljo samo gladko, pa so bile palačinke odlične. Osnovne
sestavine za testo so jajca, moka, mleko in ščepec soli. Nekateri dodajo še
žličko kristalnega sladkorja (da se bolj hrustljavo zapečejo), nekateri malo
radenske, da so bolj rahle. Za okus lahko dodamo malce ruma, vaniljinega
sladkorja ali pa nastrgane limonine lupinice. Kakor nam pač paše. Orto
palačinke se pečejo na sončničnem olju, tako da odvečnega sproti odlivamo in
shranjujemo v skodelici za naslednjo palačinko (tako palačinke niso premastne).
Jaz pa zadnje čase palačinke vedno pečem na kokosovi masti. Nima posebnega
okusa, je lažja za želodec in prenese višje temperature (se kasneje zažge).
Za 4 osebe
2 jajci
200 g moke
400 ml bolj mastnega mleka
ščepec soli
(žlička sladkorja)
(malo radenske)
(malo ruma)
maščoba za peko (sončnično olje ali kokosova mast)
Ni komentarjev:
Objavite komentar