četrtek, 15. avgust 2013

Palačinke

Težko mi je zapisati pravo razmerje sestavin za testo za palačinke. Vedno ga pripravim nekoliko drugače, tudi moka ni vedno enaka, kaj šele mastnost mleka. Bolj mastno mleko je, boljše so palačinke. Maščobo lahko nadoknadimo tudi z dodajanjem sladke smetane v testo. V nekaterih francosko navdahnjenih receptih pa v testo dodajajo stopljeno maslo. Kar se tiče moke izročilo pravi, da je treba dati približno pol gladke in pol ostre. Danes sem imela na voljo samo gladko, pa so bile palačinke odlične. Osnovne sestavine za testo so jajca, moka, mleko in ščepec soli. Nekateri dodajo še žličko kristalnega sladkorja (da se bolj hrustljavo zapečejo), nekateri malo radenske, da so bolj rahle. Za okus lahko dodamo malce ruma, vaniljinega sladkorja ali pa nastrgane limonine lupinice. Kakor nam pač paše. Orto palačinke se pečejo na sončničnem olju, tako da odvečnega sproti odlivamo in shranjujemo v skodelici za naslednjo palačinko (tako palačinke niso premastne). Jaz pa zadnje čase palačinke vedno pečem na kokosovi masti. Nima posebnega okusa, je lažja za želodec in prenese višje temperature (se kasneje zažge).


Za 4 osebe
2 jajci
200 g moke
400 ml bolj mastnega mleka
ščepec soli
(žlička sladkorja)
(malo radenske)
(malo ruma)
maščoba za peko (sončnično olje ali kokosova mast)

Vse sestavine z mešalnikom zamešamo v ravno prav gosto testo (ne tekoče in ne gosto, prava gostota pride z izkušnjami). Količina sestavin je zapisana samo za okviren občutek, koliko jih potrebujemo. Pravo gostoto pa običajno dosežemo z dodatnim doziranjem moke ali mleka. Pripravljeno testo naj kakšne pol ure počiva v hladilniku. Na ponvi razgrejemo maščobo in odvečno odlijemo v skodelico in prihranimo za naslednjo palačinko. Testo z zajemalko v enakomerno polijemo po ponvi. Ko se palačinka posuši, jo obrnemo in spečemo na drugi strani. Na drugi strani je hitreje pečena, zato bodimo pozorni in jo pravočasno umaknemo iz ponve. Te palačinke smo nadevali z domačo marmelado.

Ni komentarjev:

Objavite komentar