četrtek, 15. avgust 2013

Princeske

Na videz zelo zapletena sladica, v bistvu pa je zelo enostavna. Zahteva sicer nekoliko več fizičnega dela, a trud se splača. Najbolje je, da jih pojemo isti dan, zato se jih je smiselno lotiti takrat, ko imamo več jedcev. Otroci bodo navdušeni, po izkušnjah sodeč pa tudi odrasli ravno tako z veseljem segajo po majhnih princeskah in jih nosijo v usta. Recept sem poiskala pri Novakovih.


Paljeno testo
250 ml vode
125 g masla
ščepec soli
1 žlička sladkorja
150 g moke
4 jajca
Krema:
500 ml mleka
2 žlici škroba
3 žlice sladkorja
1 vaniljin sladkor
2 rumenjaka
Smetana:
200 ml sladke smetane
1 žlička sladkorja v prahu
Sladkor v prahu za posipanje

V kozico vlijemo vodo, dodamo na kose narezano maslo ter sol in sladkor. Na srednjem ognju med stalnim mešanjem zavremo. Vso moko dodamo naenkrat in pomešamo z leseno kuhalnico, da se testo sprime v kepo. Nad ognjem ga mešamo še dve do tri minute, da izhlapi odvečna voda. Testo prestavimo v skledo. Jajca eno po eno dodajamo testu med mešanjem s kovinsko metlico. Zadnje jajce prej stepemo in ga dodajamo po potrebi. Testo mora še držati obliko, ne sme pa biti lepljivo. Testo z majhno žličko v majhnih kupčkih nalagamo na pekač, ki smo ga obložili s pergamentnim papirjem. Pazimo, da so dovolj oddaljeni drug od drugega, ker bodo narasli in se med peko lahko sprimejo med seboj. Pečemo jih približno 20 minut na 180 stopinjah, da postanejo zlatorumeni. Ko so pečeni jim odrežemo kapico, da se hitreje ohladijo. Medtem pripravimo kremo. Nekaj mleka odlijemo in vanj zamešamo škrob. Preostalega skupaj s sladkorjem, vaniljinim sladkorjem in vtepenimi rumenjaki pristavimo. Med mešanjem dodamo še mleko s škrobom in zavremo. Ko krema zavre in se zgosti in pustimo, da so ob občasnem mešanju ohladi. Smetano stepemo z žličko sladkorja v prahu. Princeske nadevamo najprej z jajčno kremo, nanje denemo stepeno smetano in na vrhu pokrijemo s kapico. Vse skupaj še nežno potresemo s sladkorjem v prahu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar