Lahko bi napisala tudi jajčevec, a kaj ko se k
posebnem okusu te zelenjave bolje poda poimenovanje melancana. Sicer pa lat. Solanum melongena, it. melanzana, nem. Aubergine, Eierfrucht, an. eggplant, aubergin,
brinjal, hr. patlidžan, istrsko pa tudi balancana, maransana in še marsikaj drugega. Pripravo
polpetov iz različnih sestavin sem v teh blogih že opisovala (bučke, mlada
čebula). Pravzaprav jih vse delam po istem kopitu. Pri melancanah je posebnost
edinole ta, da moramo v postopku priprave doseči, da se ne napijejo olja. V tem
primeru je namreč jed teže prebavljiva, posebej za tiste, ki so na jajčevce
nekoliko občutljivi.
Za 4 osebe (8 polpetov)
oljčno olje
2 čebuli
1 večji ali 2 manjša melancana
6 strokov česna
bel kruh (količina 1 žemlje)
malo mleka
majaron, muškatni orešček, svež rožmarin
poper, sol
pest peteršilja
2 jajci
drobtine
V ponvi najprej na oljčnem olju steklasto
prepražimo čebulo. Čebulo odrinemo na stran in na isti ponvi (kjer ni več prav
veliko maščobe) prepražimo še na tanke rezine narezane melancane, skupaj z na
lističe narezanim česnom. Potem še dušimo, da se vse skupaj zmehča. Na kockice
narezan kruh namočimo v toliko mleka, da se napije. Če je kruh premoker, ga
raje malo ožmemo. V skledo h kruhu dodamo prepraženo zelenjavo, jajci, začimbe,
nasekljan peteršilj in toliko drobtin, da lahko iz mase oblikujemo polpete.
Polpete na obeh straneh spečemo na olivnem olju in jih spečene polagamo na kuhinjski papir, da vpije
maščobo.
ZELO ZELO DOBRO
OdgovoriIzbriši