Smotuljci so po sestavi podobna istrska testenina
kot pljukanci, le nekoliko drugačne oblike. So malo zaviti tako, da lahko omaka
zasede vse proste zavite kanalčke testenine in nam skupaj z njimi prinese svoj
okus na brbončice. Tole z domačo kokošjo je bil manjši podvig. Za nas, v mestu
gor zrasla dekleta (v času globalizacije), ko se v trgovinah dobijo samo še
farmski piščanci, je prava kokošja mast nekaj, česar nismo vajene. Še iz
surovih kosov kokoši sem se potrudila odstraniti vse večje tvorbe rumene
kokošje masti. A očitno nisem bila uspešna, ker je pri domači kokoši maščoba
povsod, predvsem pa pod kožo. Šele tedaj, ko je omaka začela dobivati svojo
obliko in okus sem opazila, da je izjemno mastna. Tako mastna, da ni bila
ustrezna za konzumiranje. Tistodnevno kosilo sem poskusila rešiti s tem, da sem
omako na hitro hladila misleč, da se bo maščoba ohladila in ostala na vrhu. Ni
šlo. Za tisti dan sem skuhala nekaj drugega, posodo z omako pa čez noč
potisnila v hladilnik upajoč, da bom naslednji dan kljub vsemu lahko uporabila
omako s tako odličnimi sestavinami. Pod mastno substanco je bilo namreč moč
zaznati izjemen okus, ki ga je omaki dalo domače kokošje meso. Vztrajnost se je
izplačala. Maščoba se je nekoliko strdila tako, da jo je bilo moč posneti.
Omako sem dokončala in smotuljci z domačo kokošjo so bili skupaj s
paradižnikovo solato odlično kosilo.
Seveda lahko jed pripravimo tudi s piščancem, a ne
bo tako žmohtna, pa tudi manj truda bo treba vložiti in ponos kuharice na koncu
morda ne bo tako velik.
Za 4 osebe
400 g smotuljcev
olivno olje
2 kosa domače kokoši
2 čebuli
6 strokov česna
žlička rdeče paprike
50 g paradižnikove mezge
sol, poper
1 korenček
1 dl kisle smetane
Kosom kokoši najprej odstranimo maščobo. Na olivnem
olju v manjši kozici opečemo kose kokoši iz vseh strani in jih odložimo na
stran. Na istem olju popražimo nasekljano čebulo in narezan česen. (Lahko pa
olje tudi zamenjamo in s tem odstranimo tudi maščobo, ki se je izcedila iz
kokoši, seveda pa s tem izgubimo del okusa). Dodamo žličko sladke paprike in
paradižnikovo mezgo. Na hitro pomešamo in zalijemo z vodo ter dodamo kose
kokoši in cel korenček. Začinimo z majaronom, poprom in soljo. Kuhamo dobre pol
ure, iz omake vzamemo kokoš in korenje ter omako sesekljamo s paličnim
mešalnikom. Meso kokoši oluščimo od kosti, korenček nasekljamo in vse vrnemo v
omako. Vanjo vmešamo še kislo smetano in z njo prelijemo medtem skuhane
smotuljce. Poleg gre lepo kozarec belega vina.
Ni komentarjev:
Objavite komentar