nedelja, 3. februar 2013

Paella de suegra de yerno

Tu v osrednji Sloveniji je nekoliko teže priti do zadovoljivo svežih školjk, morskih mehkužcev in rib, zato paello nekoliko poenostavim in jo naredim z dosegljivimi sestavinami. Seveda manjka školjk in drugih okusov in yerno temu sploh ne bi več priznal imena paella. Ampak kljub vsemu gre za rižoto, ki ni povsem slovenska. Če ne drugega, gre za mešanico okusov piščančjega mesa, morja in paprike. V tej paelli tudi ni neke škrlatno oranžne začimbe, ki mi jo je hčera nedavno prinesla iz Španije, pa jo je potem spet odnesla nazaj. Pravi, da brez te začimbe paella nima prave barve. V tem receptu bom zapisala sestavine, ki sem jih uporabila danes, seveda pa pojdite en recept nazaj v tem blogu in dodajte karkoli od tam in okus in izgled bosta bliže pravi valencijanski rižoti.



za 4 osebe
olivno olje
piščančje meso
1 čebula
1 rdeča paprika
1 rdeč čili
1 korenček
1 manjša bučka
4 stroki česna
320 g riža za rižote
peteršilj
sol, poper, mleta paprika
žafran
koščki paradižnika
gamberi (lahko zamrznjeni)

Za pripravo te jedi uporabimo veliko ponev. Na olivnem olju prepražimo piščanca. Jaz sem piščančje fileje narezala na širše trakove. Meso odmaknemo na stran in prepražimo čebulo skupaj z na obročke narezano papriko. Dodamo še na obročke narezan čili, na manjše kose narezan korenček in bučko ter na lističe narezan česen. Posolimo, popopramo, dodamo mleto papriko in nasekljan peteršilj. Pražimo. Vse odmaknemo nekoliko na stran in do steklastega videza prepražimo še riž. Zalijemo s primerno količino vode, premešamo in dodamo še žafran. Žafran skupaj s papriko da paelli značilno barvo (če že nimamo tiste posebne začimbe). 10 minut pred koncem kuhanja dodamo še odmrznjene gambere in kuhamo dokler riž ni mehak. Na mizo postrežemo kar v ponvi, kozarec vina pa si privoščimo glede na naš okus. H gamberom in piščancu gre belo, k paradižniku rdeče. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar