torek, 26. februar 2013

Kruhov narastek

Tole sladico je mama večkrat pripravljala na morju, ko je bilo treba porabiti starejši bel kruh. Kruh primorskih krajev je namreč penasto rahel in hrustljajoč le svež in zato je fino vsako jutro kupiti novega. Tudi obred jutranjega nakupa kruha pred zajtrkom, je na morju posebno doživetje. To sladico smo običajno jedli s kakšnim vpečenim kosom sadja. V Rovinju z jabolčnimi in hruškovimi polovicami, napolnjenimi z marmelado, na Silbi z narezanim svežim dalmatinskim sadjem (t.i. silbanska pogača). Pri rovinjski varianti smo najprej v pečico deli le sadne polovice nadevane z marmelado, jih nekaj časa pekli in nato dodali še kruhovo maso. Pri silbanski smo na pekač razpotegnili kruhovo maso, nanjo položili različno na rezine narezano sadje (breskve, marelice, hruške, slive) in narahlo potresli s kristalnim sladkorjem. Pri silbanski različici smo običajno uporabljali vse vrste preostalega kruha (bel, koruzni, sa sjemenkama). Pri tej spodaj opisani, ki sem jo pripravila v Istri, pa sem uporabila samo kruhovo maso in rozine.


bel kruh
mleko
jajca
vanilijev sladkor
sladkor
naribana limonina lupinica
rozine
rum
malo masla

Na kocke narezan kruh in rozine namočimo v primerno količino mleka z rumom, toliko, da se napije (ne sme biti premokro). Stepemo beljake in dodamo nekaj sladkorja. Rumenjake stepemo z vanilijevim in preostalim sladkorjem. Dodamo limonino lupinico. V kruhovo maso vmešamo najprej stepene rumenjake, nato previdno vmešamo še beljake. Ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanjo nadevamo maso. Pečemo na 180 stopinj, dokler ni pečeno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar