Burek (börek) izvira iz turške kuhinje, v času turških vpadov pa se je jed razširila po celotnem Balkanu. Izhaja iz turškega besednega korena bur-, ki pomeni zavijati. Torej bi temu po slovensko lahko rekli zavitek oz. po domače štrudl. Opisana jed ni tisti "čisto pravi burek", kot ga dobimo v burekdžinicah, je predvsem manj mastna in morda nekoliko bolj rahla zaradi jogurta. Doma ga večkrat naredimo za večerjo. Pravzaprav sta ga že posvojili obe hčeri, ki ga redno pripravljata.
zavitek vlečenega testa
500 g nepasirane skute
1 kisla smetana
2 jajci
2 dl jogurta
sol
sončnično olje
(lahko dodamo tudi srbski sir, feto ali kakšne drug mlajši sir; če je sir slan, izpustimo sol)
(lahko dodamo tudi srbski sir, feto ali kakšne drug mlajši sir; če je sir slan, izpustimo sol)
Skuto, smetano, jajci in jogurt zmešamo v tekočo maso. Pekač namažemo s sončničnim oljem. Izmenično polagamo testo in tekočo maso. Lahko tudi na način, da denemo skupaj dve plasti testa, vmes pomazani z oljem. Po vrhu premažemo z maso. Peče se približno pol ure na 180 stopinjah.
Nobel burek.
OdgovoriIzbriši