petek, 8. februar 2013

Blitva s krompirjem

Tale jed se dopolnjuje s prejšnjo, ribo na žaru. Zaradi lažjega iskanja pa sem recept zapisala posebej. Da ne bi slučajno kdo pomislil, da je riba majhna. Riba je velika, kakšen kilogram je tehtala, ampak zelo velik je tudi oval na katerega je položena. Ročno izdelano keramično posodo z ročno naslikanimi mediteranskimi motivi sva odkrila ob priložnosti, ko sva iskala lestenec za kuhinjo. Pravzaprav sva vse skupaj zasledila v neki gostilni na sredi Istre v Beramu, kjer so naju posoda in lestenci očarali. In sva se napotila v Labin, k mojstru Masimu v Meranio. Izbereš si lahko model posode in zamisliš poslikavo. Seveda je na koncu vse narejeno z mojstrovim občutkom.




blitva s krompirjem za 2 osebi
300 g blitve
100 g krompirja
0,2 dl olivnega olja
1 strok česna
sol

Količine so sicer približne in tudi razmerje med blitvo, krompirjem in olivnim oljem naj bo po okusu. Jaz kupim po občutku, blitve vedno nekoliko preveč:). Količine sem torej napisala le za orientacijo. Olupljen in na kose narezan krompir skupaj z blitvo v slani vodi kuhamo dokler krompir ni mehak. Odcedimo in še malo premečkamo skupaj z  olivnim oljem in česnom. Olivno olje naj bo dobre kvalitete, boljše je, boljša je jed. 
Precejene vode pa nikar ne zavrzimo. Je polna izluženih mineralov in jo lahko zato koristno uporabimo za osnovo kakšni zelenjavni juhi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar