Še eno čokoladno smo naredili danes. Tudi iz močne temne čokolade. Testo je precej bolj rahlo in sočno, kot pri (skoraj) čokolatini, pri rezanju se je celo nekoliko lomilo. Lahko pa tudi zato, ker sem ga rezala še toplega. A nič hudega. Torta je slastno čokoladna. Pri topljenju čokolade za testo in kremo so mi misli uhajale k romanu Joanne Harris Čokolada, ali še bolj k nadaljevanju Dama v rdečih čevljih. Če me spomin ne vara, sta v tem nadaljevalnem delu romana brbotanje in omamen vonj ob kuhanju čokolade na primerni temperaturi, še bolj slikovito opisana.
testo
20 dkg temne čokolade (60%)
20 dkg masla
17 dkg moke
žlička pecilnega praška
četrt žličke sode bikarbone
20 dkg rjavega sladkorja
10 dkg belega sladkorja
3 žlice kakava v prahu
3 jajca
5 žlic mleka
sol (jaz sem jo pozabila)
krema
20 dkg temne čokolade (60%)
2,8 dl sladke smetane
Čokolado, na koščke narezano maslo in 1,2 dl mrzle vode stopimo v vodni kopeli (ali mikrovalovki) toliko, da se čokolada stopi in pri tem pazimo, da se ne pregreje. V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, ščep soli, obe vrsti sladkorja in kakav. Vse dobro premešamo, da v mešanici ni grudic. V drugi skledi stepemo jajca in jim primešamo mleko. V skledo s suhimi sestavinami dodamo čokoladno zmes in jajčno mešanico. Mešamo, dokler ne dobimo gladkega, tekočega testa. Vlijemo ga v pekač za torte (namaščen, dno lahko pokrijemo s peki papirjem) in pečemo na 160 stopinjah približno uro in pol. Z nožem poskusimo, če je testo pečeno. Zvrnemo ga na rešetko in ohladimo. Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo in namažemo s kremo, za katero smo raztopili čokolado in smetano. Vsako plast premažemo s kremo, tudi po vrhu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar