četrtek, 21. februar 2013

Ribja pašteta

Nekaj podobnega smo jedli v konobi Mul na Silbi. Tam pred kakšnimi tremi leti  "paštetu od zubaca" ali pa kakšno leto kasneje "od tune". Če nam od kakšnega velikega komada, ki ga nismo mogli pojesti, ostane kaj dobre ribe (to se sicer redko zgodi - da bi imeli prevelik komad, ali pa da bi se ribe lahko tako nasitili, da ne bi mogli več), ga lahko zelo koristno uporabimo za večerjo ali predjed naslednjega dne. Tovrstno pašteto velikokrat naredim tudi iz lososa iz konzerve, ali pa na enak način preprosto obogatim argetino tunino pašteto.


riba (kakršnakoli)
sesekljane kapre
nasekljane kisle kumarice
sol (odvisno od tega, koliko je slana riba)
sveže zmlet poper
sesekljan peteršilj
na majhne koščke narezan čili
olivno olje

Vse sestavine z vilicami pretlačimo, da dobimo nekakšno paštetno substanco. Olivnega olja dodamo ravno prav, da objame vse sestavine. Količino posameznih sestavin prilagodimo našemu okusu. Če delamo pašteto iz konzervirane ribe, dodamo še malo masla, ali pa še bolje, sirčka philadelphia. V tem primeru (če delamo iz konzerve), je tudi bolj enostavno, če vse sestavine denemo kar v sekljalnik. Tudi v ta namen kumarice, kapre, petršilj in čili nasekljamo prej, da dobimo bolj homogeno maso. Po našem okusu lahko pašteti dodamo še kaj, kot na primer sesekljane olive. Ponudimo s popečenim kruhom, lahko pa tudi s svežim penastim belim primorskim kruhom. In z olivnim oljem. Zraven kozarec malvazije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar