torek, 19. februar 2013

Ajdov kruh

Za zajtrk najraje jem doma spečen kruh. Polnozrnat, ržen ali pa ajdov. Najboljši je svež, še hrustljav. A kaj ko bi zato morala vstati kakšne tri ure pred zajtrkom (kot pravi reklo naših sosedov: tko rano rani, taj je pekar ili budala). Zato ga raje spečem malo več, razrežem na primerno velike kose in ga denem v škrinjo. Zamrzovalno. Tudi za pripravo zajtrka, uporabim moderno kuharsko napravo - mikrovalovko. Najprej minuto pod valovi in potem še dve minuti pod žarom, da skorjica spet hrustlja. Tak kruh je odličen, skoraj kot sveže pečen. Z maslom in domačo marmelado.


5oo g ajdove moke
6 dl vrele vode
500 g pšenične moke
2 čajni žlički suhega kvasa
2 žlici sladkorja
2 čajni žlički soli

V veliki skledi ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, premešamo in ohladimo. Dodamo še ostale sestavine in zamesimo testo. Razmerje med moko in vodo lahko malo variira, odvisno je od vrste moke. Zato po občutku testa med dlanmi, dodamo še malo moke ali pa vode (ali pa nič, če je ravno pravšen). Občutek za testo dobimo šele po nekaj izkušnjah s testom in kruhom. Tudi ajdovo testo ima nekoliko drugačno strukturo.
Testo naj s krpo pokrito v skledi vzhaja kakšno uro. Potem ga še enkrat premesimo in oblikujemo štruce ali hlebce in jih položimo na pekač (najbolje kar na peki papir). Pustimo ga, da še enkrat vzhaja. Poškropimo z vodo. Pekač premestimo v že ogreto pečico na najvišjo temperaturo. Med pečenjem na najvišji temperaturi še dva do tri krat poškropimo (to je za skorjico). Po 10 minutah znižamo temperaturo na 180 stopinj in na tej temperaturi pečemo še kakšnih 10 minut. Lahko tudi dlje, odvisno od oblike in debeline kruha. Ohladimo na rešetki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar