torek, 5. februar 2013

Tunin karpačo

Če najdete v ribarnici lep, svež kos tune, izkoristite priložnost in jo vzemite. Vsake toliko prija na hitro na žaru popečena tuna. Kakšen kos pa prihranite in ga denite v zamrzovalnik za goste, ki pridejo nenadejano. Ali pa preprosto samo za lažjo večerjico. 

Rabimo dobro desko in oster nož ali pa mesoreznico. S slednjo je karpačo tanjši in bolj enakomerno narezan. Jaz je nimam, zato se zadeve lotim z nožem. Zamrznjen kos narežemo na čim tanjše rezine. Seveda pazimo, da to počnemo z veliko mero koncentracije, da se med rezinami karpača ne bi znašlo še kaj drugega. Narezane lističe tune položimo enega poleg drugega na velik krožnik, nanje sveže zmeljemo raznobarvni poper in pokapljamo z olivnim oljem. Jaz dodam še nasekljan rdeč poper (ki v bistvu sploh ni poper, raste na brazilskem poprovcu lat. Schinus terebinthifolius, ang. rose pepper, fr. poivre rose ali baies roses, šp. el pimentero brasileño, turbinto, aroeira ali pimienta rosada). Takšna tuna se kar topi v ustih in je svojevrstno gurmansko doživetje. Zraven gre odlično tudi olivno olje z limono, za kakšen okus pa lahko tudi balzamični kis. Moja prijateljica, ki stanuje v pravljični hiši pod slapom (potoček se vije preko vrta), pa je karpačo iz jadranske tune postregla s sojino omako in wasabijem. Odlično!




Postregla sem s sveže pečenim belim kruhom, recept vam zaupam v enem izmed naslednjih blogov. In seveda kozarec vina. Poleg tune nekaterim bolj sede suho belo, nekaterim rdeče. Okusi so pač različni.

Tuna, lat.Thunnus, hrv. tunj, fr. thon. ne. Thunfiche, šp. atún, it. tonno, ang. tuna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar