sobota, 2. februar 2013

(skoraj) Čokolatina

Tole močno čokoladno torto je spekla moja mlajša hčera, ki obožuje čokolado v vseh oblikah. Kadar gremo v Zvezdo, si vedno izbere čokolatino. Tudi doma ob posebnih priložnostih, ko ji dam na izbiro torto po njeni želji, si zaželi tole. Zato sem po spletu in knjigah iskala recepte, ki bi bili dovolj čokoladni in primerljivi s tistim, kar sva želeli pripraviti.



testo
120 g masla
220 g temne čokolade (vsaj 60%)
150 g sladkorja v prahu
4 jajca
80 g moke
čokoladni preliv
100 g masla
250 g temne čokolade

Stopimo čokolado in maslo. Pri tem pazimo, da temperatura segrevanja čokolade ni previsoka (več o tem si lahko preberemo v številnih navodilih o ravnanju s čokolado). Včasih sem se trudila s topljenjem nad soparo, zdaj pa to storim kar v mikrovalovki tako, da postopoma ogrevam in opazujem, če je mešanica že dovolj stopljena in voljna za nadaljnjo uporabo. V skledi z električnim mešalnikom zamešamo jajca in sladkor, nato vmešamo še moko. Dodamo stopljeno maslo in čokolado. Testo denemo v pomaščen model za torto. Dno običajno prekrijem s peki papirjem, tako da je ločevanje biskvita od pekača po peki lažje. Pečemo na 180 stopinj približno 20 minut.

Za čokoladni preliv stopimo maslo in čokolado (tudi tu pazimo, da temperatura ni previsoka!), premešamo in premažemo torto.

Ta torta je najboljša, če jo serviramo toplo, zato jo pred serviranjem pogrejemo v mikrovalovni pečici. Jaz bi jo pojedla s stepeno smetano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar