Jed za gurmane, čeprav
enostavna, a vanjo se ujamejo okusi morja in mediteranske zelenjave. Najbolje
je, da se zjutraj napotimo v ribarnico in naberemo lignjev, rakcev in mešanih
rib (ne sme manjkati škarpena). Morda so primernejše ribe z manj kosti. Enkrat
smo namreč skuhali brodet z ugorjem, bil je sicer dober, a nam je njegova
koščena notranjost nekoliko pokvarila brezskrbno uživanje ob hrani. Če smo na
celini in ribarnice z zares svežimi morskimi dobrotami nimamo pri roki, je lahko
rezervna varianta kvalitetno zamrznjena morska hrana (kot npr. pri cool house).
Pomemben dodatek k brodetu je tudi na suho pripravljena polenta (John, ki je
odraščal ob morju si vedno zaželi takšne).
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
sipice, lignji, različne vrste
rib, lahko tudi škampi (skupaj približno kilogram in pol)
3 paradižniki
peteršilj
sol, poper, lovor
Na oljčnem olju steklasto
prepražimo čebulo in dodamo sipice in/ali lignje in česen in še malo pražimo.
Dodamo na kockice narezan paradižnik in nasekljan peteršilj, začinimo, premešamo,
dodamo ribe in zalijemo z belim vinom in vodo, toliko da je vse prekrito.
Kuhamo dobre pol ure, lahko tudi več - odvisno od velikosti rib. Če smo se
odločili dodati še škampe ali kakšne druge rakce, jih dodamo zadnjih 10 minut
kuhe.
Ni komentarjev:
Objavite komentar