petek, 15. avgust 2014

Brodet

Jed za gurmane, čeprav enostavna, a vanjo se ujamejo okusi morja in mediteranske zelenjave. Najbolje je, da se zjutraj napotimo v ribarnico in naberemo lignjev, rakcev in mešanih rib (ne sme manjkati škarpena). Morda so primernejše ribe z manj kosti. Enkrat smo namreč skuhali brodet z ugorjem, bil je sicer dober, a nam je njegova koščena notranjost nekoliko pokvarila brezskrbno uživanje ob hrani. Če smo na celini in ribarnice z zares svežimi morskimi dobrotami nimamo pri roki, je lahko rezervna varianta kvalitetno zamrznjena morska hrana (kot npr. pri cool house). Pomemben dodatek k brodetu je tudi na suho pripravljena polenta (John, ki je odraščal ob morju si vedno zaželi takšne).


oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
sipice, lignji, različne vrste rib, lahko tudi škampi (skupaj približno kilogram in pol)
3 paradižniki
peteršilj
sol, poper, lovor
Na oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo in dodamo sipice in/ali lignje in česen in še malo pražimo. Dodamo na kockice narezan paradižnik in nasekljan peteršilj, začinimo, premešamo, dodamo ribe in zalijemo z belim vinom in vodo, toliko da je vse prekrito. Kuhamo dobre pol ure, lahko tudi več - odvisno od velikosti rib. Če smo se odločili dodati še škampe ali kakšne druge rakce, jih dodamo zadnjih 10 minut kuhe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar