Nimamo vedno časa in volje, da bi se ukvarjali s pripravljanjem
sladice za po kosilu ali pa preprosto za h kavi ali popoldanskemu čaju. Zato je
najbolje imeti na zalogi kakšne lokalne kekse. Zakaj lokalne? Tako kot žgane
pijače, tudi sladke reči najbolj pašejo tam, kjer so nastale. Tako si na primer
na Češkem ne moremo zamisliti česa drugega kot Beherovke, ko pa kupimo flašo za
domov, se je doma skoraj ne dotaknemo. Morda je s sladicami le nekoliko
drugače, tako kot z vinom. Jih z veseljem použijemo tudi še kje drugje.
Na Hrvaškem so bili in so še vedno zakon Kraševi, Koestlinovi
in drugi piškoti. Še vedno se spomnim s kakšnim veseljem smo v trgovini
preštevali dinarje, da smo si kupili Domaćico, Moto keks, Paris ali pa Jadro za v
šotor na taborjenju. In jih potem s spoštovanjem jedli postopoma, vsak dan
malo. In še vedno jih vsake toliko kupimo za v (kuhinjsko) omaro in jih jemo z
nostalgijo. Ne le kot spomin na mlajše čase, tudi kot poseben užitek teh časov.
Ni komentarjev:
Objavite komentar