nedelja, 10. avgust 2014

Popečen tofu s svežimi mediteranskimi začimbami

Tofu sicer ni moje »omiljeno jelo«, tako kot npr. vampi, ki so še v tem času edina jed, ki je ne bi prostovoljno kuhala doma ali pa naročila v gostilni. Sem jih sicer enkrat celo jedla in pojedla, pri sošolki iz fakultete, ki jih je pripravila po tržaško kot hišno specialiteto. Takrat so bili dobri, a kljub temu mislim, da sem jih tistikrat užila zadnjikrat. Na vampe me spomni tudi kulinarična dogodivščina iz Kruševca, ko sem še ne desetletna v samopostrežni restavraciji segla po dunajskem zrezku, ki to ni bil. Po dunajsko so bili spohani vampi. Si mislite, kakšno notranje veselje mi je sprožila notranjost pohanega ovoja. Takšno, da mi ta spomin pomeni dodatno zavoro pri pomisli na uživanje te drobovine.
No, daleč sem zašla s tofujem in mu pravzaprav delam krivico, ko ga primerjam z vampi. Tofu pač pojem, ni pa vrsta hrane, ki bi jo zamenjala s kakšno drugo kot beljakovinski vir. Še vedno dam med testenine raje koščke piščančjega fileja ali pa gambere. Tofuja sem se lotila, ker je pač bil v hladilniku. Na spletu sem poiskala najprimernejši način priprave in ga še malo priredila po svoje. Me je presenetil in z veseljem sem ga pospravila.
Tule na sliki je še nespečen, prelit z marinado.


tofu
limonin sok
česen
sveže mediteranske začimbe
sol, poper oljčno olje

Tofu narežemo na rezine in ga prelijemo z marinado iz limoninega soka, svežih mediteranskih začimb, česna, soli, popra in oljčnega olja. Pustimo stat kakšne pol ure. Na razgreti ponvi ga najprej zlato zapečemo na strani brez začimb, potem še na oni drugi. Zraven postrežemo kakšno kompleksnejšo solato, na primer zeljno z vročim krompirjem in kozarček belega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar