Najprej sem želela narediti običajno (rižoto), pa
si je mlajša hči, ki se je vrnila iz počitnic zaželela bolj zdravo različico s
piro. Bučko sem imela še od sosede v Istri, gambere pa še zamrznjene od
predopustniškega časa.
Za 4 osebe
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
1 večja bučka ali 2 manjši
400 g pire
malo svežega peteršilja
sol, poper
malo sladke smetane
parmezan
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo
na četrtinke narezane bučko (bučko smo olupili, če je velika, smo ji izdolbli
tudi sredico s peškami). Pražimo nekaj časa, zalijemo z vodo in ko zavre,
dodamo piro. Razmerje pira : voda naj bi bilo 1 : 1, a vode dodamo nekoliko
manj, najprej zaradi bučk, ki spustijo malo vode in potem tudi zaradi gamberov,
v primeru, da dodajamo zamrznjene. Pira se kuha približno pol ure, deset minut
pred koncem kuhanja dodamo gambere. Šele takrat zato, da ostanejo sočni. Ko je
rižota kuhana, vmešamo še malce sladke smetane in nekaj žlic naribanega
parmezana. Slednje rižoto zgosti in ji da značilni okus. Zraven gre suho belo
vino. Mi smo si privoščili kozarček koprske malvazije.
Ni komentarjev:
Objavite komentar