V Prematuri je dobil ime »Gogi štrudl«, po
istoimenskem telovadcu. Ta slavni štrudl so imeli v slaščičarni pri Isotu
(spodnji Iso) in na polico ni prišel prav pogosto. Kdor je nekaj primerkov
znamenitih štrudlov prinesel v šotor, je bil takoj v središču pozornosti in ga
bil primoran razdeliti na več delov. Sicer pa smo v to slaščičarno hodili še predvsem
na ostale štrudle, enkrat pa se je na polici celo znašla torta z napisom »plavuti«,
ki je kasneje končala na nekem pikniku na Kamenjaku. Kdor je bil zraven, bo že
vedel za kaj gre.
domače testo
400g moke
ščepec soli
2 dl vode
1 žlička olja
nadev
kilo in pol sliv
5 žic sladkorja
vaniljin sladkor
kokosova mast (lahko tudi maslo)
drobtine
sladka smetana
V skledo vsujemo moko in dodamo ščepec soli,
naredimo luknjo, vanjo vlijemo mlačno vodo in žličko olja. Testu med mesenjem
po potrebi in občutku počasi dodajamo še vodo. Po kakšnih desetih minutah
mesenja, mora testo biti gladko in mehko. Premažemo ga z oljem in skledo
pokrijemo s krpo. Tako naj počiva pol ure.
Testo z veliko mero potrpežljivosti razvlečemo na
kuhinjskem prtu. Razprostrto testo najprej pokapljajte z raztopljeno maščobo. Po
maščobi narahlo z občutkom posujemo drobtine, ki bodo popile odvečno tekočino
sočnih sadežev. Potem po testu razporedimo še razkoščičene slive, posujemo s
sladkorjema in zavijemo. Zavitek previdno preložimo v pekač, obložen s peki
papirjem in ga premažemo s preostankom maščobe. Štrudelj se zalo lepo speče tudi,
če ga pred peko po vrhu premažemo s sladko smetano. Pečemo tričetrt ure na 180
stopinjah. Med peko pa le malo pogledujte v pečico, če površina štrudlja ne
rjavi preveč. V tem primeru ga prekrijte z aluminijasto folijo. Pečen štrudelj
posujemo s sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar