torek, 19. avgust 2014

Slivova pita

Na sosedovih drevesih zorijo slive. Veliko sliv. Toliko, da jih sami ne morejo obrati in predelati. Letos jih je namreč še posebej veliko. Pravijo, da je tako vsaka tri leta. Tako sva z Johnom šla s sosedovo gospo do njihovega vinograda, kjer ob robu rastejo tri slive, katerih veje se šibijo od zrelih plodov. Lepo je bilo doživetje obiranja sliv, še lepše pa občutenje kraške istrske krajine, kjer se izmenjavajo košeni travniki, vinogradi s slivami, figami ali vrbami na kocu brajd ter njivami, ki so večinoma že končale letošnje poslanstvo. Vse skupaj si predstavljajte še v popoldansko večerni rumeno rdeči svetlobi, ko sonce počasi tone za krošnje dreves.


Testo za pekač 28 cm
3/4 pecilnega praška
400 g moke
150 g masla
100 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
2 žlici sladke smetane
1 pokrovček ruma
Nadev
slive
sladkor
1 vaniljin sladkor
cimet

Iz navedenih sestavin zamesimo testo in ga denemo za vsaj pol ure počivat v hladilnik. Testo razvaljamo in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač (če že nimamo tistega teflonskega, na katerega se prav nič ne prime). Obložimo tudi robove v višini kakšnih treh centimetrov, tako da bomo brez bojazni, da bi polnilo šlo čez rob. Testo po dnu večkrat preluknjamo z vilicami in nanj naložimo polovice sliv. Posujemo jih z vaniljinim sladkorjem, cimetom in sladkorjem. Odločitev o količini posutega sladkorja prepuščam vam. Odvisna je od sladkosti sliv in vašega okusa. Pito pečemo skupaj kakšnih 45 minut na 180 stopinjah, dolžina pečenja je odvisna od pečice. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar