nedelja, 10. avgust 2014

Rižota z gobami šitake

Gobam šitake pripisujejo cel kup zdravilnih učinkov, a tudi pri kurativnem uživanju je pomembno, da se držimo priporočenih količin. No, pri gurmanskem uživanju pa običajno ni strahu, da prestopili mero. Gobe šitake so čvrste in odličnega okusa, zato vam toplo priporočam, da se lotite tele rižote.


Za 4 osebe
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
sveže gobe šitake
400 g riža
majaron
peteršilj
sol, poper

Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo (pazimo, da ne porumeni!), dodamo na lističe narezan česen in prav tako na lističe narezane gobe šitake. Pražimo, da se gobe nekoliko zmehčajo, spraženo odrinemo na polovico ponve in na drugi popražimo še riž. Vse skupaj premešamo in zalijemo s primerno količino vode (običajno je razmerje riž:voda – 1:2). Solimo, dodamo začimbe in polovico nasekljanega peteršilja ter kuhamo, dokler riž ni kuhan (ravno prav). Preden postrežemo, potresemo še s preostalim peteršiljem.

1 komentar: