Pregledovalnik besedila mi je pridevnik »beljakov«
podčrtal, tako da sem že pomislila, da je kaj narobe z mojo instinktivno rabo
slovenščine in, da je kaj takšnega kot s pridevnikom bananin in bananov (čeprav
je tudi bananov v redu kar se tiče črkovanja, gre za pridevnik za reči, ki se
nanašajo na bananovec). Pa sem preverila
v SSKJ, kot to običajno storim in je vse
v redu. Torej pridevnik »beljakov« lahko mirno uporabljamo.
Tale pita pa je izjemna. Ne samo zaradi beljakovega
pokrova, ki lepo zaokroži okuse vseh treh plasti in primerno krhko mehkega
testa, ampak tudi zaradi bučnega polnila, ki sem ga priredile nekoliko po moje.
Torej korak stran, od klasične »pumpkin pie« - brez vseh začimb, ki jih
uporabljajo Američani od ingverja do kardamoma. Uporabila sem samo nam domač
cimet, pa še tega bolj malo.
Pri pripravi testa nam bosta ostala 2 beljaka, tudi
to je dovolj za en tanjši pokrov. Jaz sem imela na zalogi še dva zamrznjena od
prejšnjih kuharskih podvigov, kjer jih nisem porabila. Sta mi prišla prav, da
je bil lahko pokrov še bolj bohoten in kumulativen okus v ustih še bolj rahel.
Tudi bučni pire sem imela še zamrznjen od zadnje
priložnosti, ko sem veliko muškatno bučo spekla v pečici, iz nje odstranila
semena in izdolbla bučno meso. Celo namreč težko porabimo v okviru enega
kuhanja, pa jo zato raje shranimo za takšne priložnosti, ko si sredi poletja
zaželimo bučne pite.
Testo za
pekač 28 cm
3/4 pecilnega praška
400 g moke
150 g masla
100 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
2 žlici sladke smetane
1 pokrovček ruma
Nadev
½ l bučnega pireja
2 jajci
1 dl sladke smetane
3 žlice sladkorja
1 vaniljin sladkor
cimet
Beljakov pokrov
2 – 4 beljaki
Iz navedenih sestavin zamesimo testo in ga denemo
za vsaj pol ure počivat v hladilnik. Za polnilo stepemo jajci z obema vrstama
sladkorja, vtepemo še smetano in nazadnje še bučni pire. Testo razvaljamo in ga
položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač (če že nimamo tistega
teflonskega, na katerega se prav nič ne prime). Obložimo tudi robove v višini
kakšnih štirih centimetrov, tako da bomo brez bojazni, da bi polnilo šlo čez
rob. Testo po dnu večkrat preluknjamo z vilicami in vanj vlijemo polnilo. Pito
pečemo skupaj kakšnih 45 minut na 180 stopinjah, dolžina pečenja je odvisna od
pečice. Po 35 minutah pečenja denemo nanjo še sneg iz beljakov in pogledujemo v
pečico, da se ne bi premočno obarval.
Ni komentarjev:
Objavite komentar