sobota, 30. avgust 2014

Pirin kruh

Nepolnozrnat. Vsa dosedanja peka pirinega kruha v tem blogu je bila namreč iz polnozrnate moke. Eden kvašen, en z vinskim kamnom. Z navadno pirino moko pa sem začela peči zaradi slučaja, ker v merkatorju tokrat niso imeli polnozrnate in sem dobila žitovo običajno različico. Moka se je odlično obnesla, iz te moke je kruh bil, pa ne le kruh, ampak dober kruh! 


1 kg pirine moke
5,5 dl tople vode
1 vrečka suhega kvasa
1 žlica sladkorja
2 žlički soli

Iz sestavin zamesimo testo. Če imamo občutek, da je malce presuho, postopoma dodamo še malo vode. Ta postopoma je mišljen resno, kajti kaj hitro postane testo preveč lepljivo. V tem primeru ga lahko korigiramo še z malce moke, lahko tudi ostre pšenične. Ampak tega dodajanja sem in tja ne delajmo predolgo, da se nam ne bi dogajalo tako kot možicema iz risanke »A je to?«, ko sta stolu krajšala noge. Skratka testo mora biti primerno voljno, mesiti pa ga moramo nekaj časa, kajti le tako lahko pričakujemo rahel kruh. V skledi pokritega s krpo pustimo vzhajati kakšni dve uri. Še enkrat ga premesimo z rokami, ki smo jih prej omočili v vodi (tako se nam ne bo lepilo). Oblikujemo štruce in jih zložimo na peki papir. Pustimo jih vzhajati še kakšno uro in poškropljene z vodo denemo v pečico ogreto na 200 stopinj. Na tej temperaturi jih pečemo 10 minut, nato zmanjšamo na 180 in pečemo še približno 20 minut. Dolžina peke je odvisna od pečice. Pečene štruce ohladimo na rešetki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar